Previous Page  49 / 52 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 49 / 52 Next Page
Page Background

לא בכדי נחשב אזור יהודה לחבל ארץ מוביל בגידול גפן היין. באזור זה

מתקיים שילוב יוצא דופן של תנאי קרקע, אקלים וטופוגרפיה, אשר

יחדיו מאפשרים תנאים אידיאליים לגידול. מעבר לכך, נהנה האזור

ממגוון מפתיע של אזורי מיקרו אקלים, מסלע וקרקע, היוצרים אזורי

גידול ייחודיים ואיכותיים, בפרט בשדרת ההר ובמורדותיו.

מטרים)

1000

עד

500

אדמת שדרת ההר (המתנשאת לגובה של

גיר, דולומיט וקירטון,

:

מורכבת מסלעי משקע ימיים, מרביתם מסוג

טרה רוסה ורנדזינה. במורדות ההר

:

שעליהם בעיקר קרקעות מסוג

מטרים) מצויים בעיקר סלעי גיר וחוואר

500 -

ל

200

(בגבהים של בין

עם ביתרונות עמוקים, וקרקעות הדומות לאלו הקיימות בשדרת ההר.

את אזור יהודה מאפיין אקלים ים תיכוני המתאים ביותר לגידול ענבי

יין. בשדרת ההר, המרחק מן הים, בשילוב עם הגובה, הטופוגרפיה

והרוחות, מאפשרים עונת גידול עם משרע טמפרטורות המאט את

קצב ההבשלה ומסייע בשימור החומציות בענבים, הנדרשת לשם

ייצור יין איכותי. טמפרטורות החורף הנמוכות וכמויות הגשם מקנות

לכרמים בסיס מתאים לקראת עונת הגידול. כאן ניטעו הכרמים על

מדרונות מרובי טרסות, בגב השלוחות ועל האוכפים.

במורדות ההר, מושפע האקלים הן מן המרחק מהים התיכון והן

מהמיקום לרגלי ההרים. בקיץ ובעונות המעבר, למרות החום היחסי,

אחוזי הלחות במורדות נמוכים ותנודות הטמפרטורות היומיות גדולות

יחסית, מה שמקל על עומס החום ומאפשר לענבים את האוורור

הנדרש להם, בעיקר בזכות הזרמים הקרירים הגולשים מן ההרים

בשעות הבוקר והבריזה של אחר הצהריים. הכרמים נטועים באזור זה

לאורך ערוצי הוואדיות או על גבי השלוחות.

סוגי הקרקע הרבים והמגוונים ותכונותיהן של הקרקעות, לצד תבליט

השטח המורכב, אפשרו לכורמים בחירת חלקות מתאימות לגידול

כרמים, בעלות טרואר איכותי וייחודי, המאפשר גידול מגוון זני ענבים

איכותיים, אדומים ולבנים.

אזור היין של יהודה - מצוינות זוכה להכרה

, המועצה האזורית מטה יהודה,

20-

של המאה ה

90

־

משלהי שנות ה

החולשת על רוב אזורי הגידול של יהודה, משתפת פעולה עם יקבי

האזור לקידום תעשיית היין והתיירות האזורית. במסגרת שיתוף

פעולה זה הוקם מועדון היין האזורי “יקבי יהודה” במסגרתו מתקיים

שנה פסטיבל יין אזורי - הראשון בישראל - וכן פותחה דרך

20

מעל

יין העוברת בין היקבים והכרמים במרחב. השלב המתבקש הבא, היה

חתירה למתן הכרה רשמית וחוקית לאזור היין המצטיין, כמקובל ביחס

לאזורי יין איכותיים בעולם. ואכן, כחלק משיתוף הפעולה ולשם פיתוח

האזור מבחינה תיירותית, הוחלט לקדם את ההכרה החוקית באזור

יהודה, כאזור יין רשמי ראשון בישראל.

נפגשו חברי מועדון “יקבי יהודה” והסכימו על הגשת

2017

במרץ

בקשות רשמיות למשרד המשפטים להכרה כאזור יין. בשלב ראשון

פנתה המועצה למומחים שונים במטרה לקבל סקירות מקצועיות

אודות אזור יהודה, בדגש על נושאי גידול הענבים, ההיסטוריה

והגיאוגרפיה. בעקבות סקירות מקצועיות אלו הוחלט להגדיר את

גבולות אזור היין באופן מצומצם ומדויק ככל הניתן, ולחלק את שטחו

לשני אזורי משנה, אשר יבטאו את השונות הפנימית הקיימת בתוך

האזור, על אף מרכיביו ההומוגניים הכלליים.

, על סמך חוות דעת המומחים, הוגשו למשרד

2018

בראשית שנת

המשפטים הבקשות הרשמיות לרישום סימן מסחר מאשר -

, בהתאם למודל של “העולם החדש” של היין, וכן

Certification Mark

לאזור היין “יהודה”

Appellation of Origin

בקשה לרישום כינוי מקור -

“הרי יהודה” (שטח ההר הגבוה, ללא מדבר יהודה)

:

ולאזורי המשנה

300-400

ו”מורדות יהודה” (השטח שממערב להרי יהודה, בין קווי גובה

לשפלת החוף התיכונה) וזאת בהתאם לתבנית המקובלת באירופה,

והכל בהתייחס ליינות המיוצרים מענבים הגדלים באזור.

נרשם לראשונה בארצנו

2019

אנחנו שמחים וגאים לבשר כי באפריל

סימן מסחר מאשר לאזור יין, הוא סמל מועדון היין של “יקבי יהודה”

ובכך הפכו “יקבי יהודה” לחלוצים במדינת ישראל, וכי אף הבקשה

2019

לרישום כינוי מקור מצויה בשלבי דיון ואישור מתקדמים. מבציר

והלאה צפוי קהל צרכני היין בישראל ובעולם לפגוש בסימן מזהה

ייחודי זה על תוויות היין של יקבי האזור, סימן המעיד ומבטיח כי היין

יוצר מענבים משובחים אשר גדלו בהנאה בתחומי אזור היין האיכותי

של “יהודה”, או באחד מאזורי המשנה שלו “הרי יהודה” או “מורדות

יהודה”.

49

יקבי

יהודה

דוגמא למטבע יהודי

מימי מרד בר כוכבא

לספירה

132 //

ברונזה

אוסף מוזיאון ישראל,

ירושלים

מוזיאון ישראל, ירושלים

©

צילום על ידי יאיר חובב

המטבע שהתגלה בחפירות

בועז זיסו ואמיר גנור מטעם

רשות העתיקות

.H.Ethri

בחורבת עתרי

סימן המסחר המאשר

של מועדון יקבי יהודה